How to cope with all these, and still function somewhat normal?

I was asked (via LinkedIn) by Meltem Kogelbauer from U.K., to write an article for her website montyscorner.org. This website was created to provide support for parents with children that were diagnosed with cancer.

You can find here my article in English:

http://montyscorner.org/content/how-cope-all-these-and-still-function-somewhat-normal

And this is the link to a short video showing the results of Dr. Masaru Emoto (mentioned in the article):http://www.youtube.com/watch?v=tAvzsjcBtx8

What do you think about this topic? Please leave your comments bellow.

Same article, in Romanian:

Cum sa fac fata la toate acestea, si totusi sa functionez normal?

Aceasta ar putea fi o intrebare pe care si-o pun frecvent parintii care au deja o viata foarte incarcata, si in plus, o nedorita si ingrijoratoare situatie: un copil cu diagnosticul de cancer.

Am spus “diagnostic de cancer”, deoarece presupun ca acest diagnostic a fost pus din  perspectiva mediciei traditionale.

Life is a journey

Ati fost vreodata atenti la procesul natural de vindecare al corpului, daca este lasat sa-si exercite aceasta putere de vindecare?

Cand avem o zgarietura pe mana, de exemplu, corpul nostru stie cum sa construiasca celule noi si sa se vindece singur. S-ar parea ca are acces la un fel de “model” al corpului sanatos, pe care il acceseaza pentru a construi exact ce are nevoie in procesul de vindecare. Se pare ca, in ceea ce medicina traditionala numeste “cancer”, acest process natural de vindecare este blocat.

Va invit sa faceti un mic exercitiu in patru etape – e mai usor decat ati putea crede!

 1. Imaginati-va pentru cateva secunde ca aveti grija de copilul dumneavoastra asa cum v-ati dori, ca si cum n-ar fi nimic altceva care sa va “manance” din timpul pe care il dedicati. Cum va simtiti doar gandindu-va la asa ceva? Ce senzatii simtiti in corpul dumneavoastra pastrand acea imagine in minte? “Scanati-va” corpul pentru cateva secunde, ca sa observati cum se simte.

 2. Dati la o parte acea imagine. Uitati-va in jur.
 3. Acum imaginati-va lucrand la un proiect dificil, pe care trebuie sa-l predati maine, si la care mai aveti inca mult de lucru. Cum va simtiti in aceasta situatie? Ce senzatii observati in corpul dumnavoastra gandindu-va ca inca mai aveti mult de lucru? Sunteti incordat sau relaxat? Calm sau frustrat? Observati pentru cateva momente acea stare.
 4. Relaxati-va acum, dati la o parte acea imagine a proiectului…. gata, ati terminat exercitiul!

Ce ati invatat din acest scurt exercitiu?

Ati observat cumva ca, gandindu-va la o situatie sau imagine, corpul dumneavoastra reactioneaza instantaneu si diferit cand va ganditi la o alta?

Un anumit tren de ganduri genereaza un anumit raspuns emotional in corp, care de cele mai multe ori trece neobservat! Ca urmare a cum se simte corpul dumneavoastra in acel moment, veti avea sau nu suficienta energie pentru a face fata activitii pe care vreti sa o depuneti!

Cat de des sunteti atent la propriile dumneavoastra ganduri? Ele pot adauga un stress suplimentar corpului dumneavoastra, care e deja stresat de toate situatiile in care e implicat!

Ati observat ca atunci cand sunteti stresat, ii stresati si pe cei din jurul dumneavoastra? Colegii, ceilalti membri ai familiei.. inclusiv copilul dumneavoastra! Si astfel, fara macar sa va doriti, adaugati mai mult stress corpului copilului, care e deja slabit de boala – asta nu-l ajuta prea mult, nu-i asa? El are nevoie de toata dragostea si energia pe care o poate primi, nu de mai mult stress.

Poate pare ciudat, dar aceasta situatie poate intra intr-o spirala descendenta, nedorita de nici unul din dumneavoastra. Oare acesta sa fie unul din mecanismele care blocheaza corpul sau slabit sa demareze procesul de vindecare?

Daca va simtiti vinovat ca nu puteti face si mai mult, sau frustrat de sistemul medical, sau stresat de tot ce vi se intampla, sau… va rog opriti toate acestea!!! Altfel va faceti rau atat dumneavoastra, cat si mediului din jur de acasa si de la servici.

Fara a sti exact care e situatia in care va aflati, as incerca sa dau cateva sugestii:

 • Va rog nu va simtiti vinovat! Faceti ce puteti si cat mai bine in situatia de fata, si focalizati-va pe ce altceva mai puteti face. Nu consumati timpul dumneavoastra pretios simtindu-va vinovat pentru ceea ce nu puteti controla sau ceva ce ati facut in trecut. Aceasta ar putea sa va sece de energie, si-aveti atat de multa nevoie de ea ca sa aveti grija de copilul dumneavoastra, de dumneavoastra, de restul familiei si.. la servici. Faceti ce puteti, si nu va consumati pentru ceea ce nu puteti face.
 • Nu ajuta nici daca va simtiti frustrat fata sistemul medical – acest sistem este doar la nivelul la care a putut evolua pana acum. Puteti incerca medica alternativa daca doriti, cautati alte optiuni sau o a doua parere medicala. Auzim deseori despre oameni care au reusit sa se vindece de cancer cu sau fara ajutorul medicinei traditionale – fiti curiosi sa aflati ce au facut acestia, si ceea ce-ati mai putea face dumneavoastra.

 • Daca aveti probleme financiare, vorbiti cu alti oameni care sunt intr-o situatie similara, cautati organizatii care pot da astfel de ajutor, intrebati-va prietenii ce altceva mai puteti face… Nu aveti nevoie sa treceti prin aceasta situatie singuri, e ca o greutate suplimentara pe umerii dumneavoastra, si aveti deja destule pe cap!
 • Fiti mai atenti la ce fel de ganduri va trec prin minte si la ce simti:
 • Daca incepe sa va fie mila pentru copil, lasati-o sa treaca… focalizati-va in schimb pe faptul ca inca puteti sa-i mai oferiti dragostea dumneavoastra (cat timp mai e aici). Pretuiti aceste momente, chiar si intr-o situatie atat de dificila! Aceste sentimente va vor ajuta sa va bucurati fiecare de compania celuilalt, in loc de a adauga amaraciune. Si poate ar ajuta si procesul de vindecare.
 • Sunteti furios? Lasati furia sa treaca! Nu va ajuta cu nimic sa o tineti in dumneavoastra, sa o acumulati. V-ar putea “manca” pe dinauntru. Si acum aveti nevoie de toata taria dumneavoastra pentru a face fata situatiei.
 • Cand sunteti la lucru, daca sunt momente in care nu puteti face ceva pentru copilul dumneavoastra (de exemplu la sedinte, sau lucrand la ceva anume), trimiteti-i mental dragostea dumneavoastra si-apoi concentrati-va pe ceea ce trebuie sa faceti la lucru. Indeplinirea sarcinilor de serviciu va v-a face sa va simtiti mai bine si nu va trebui sa va ingrijorati ca rezultatele de la servici v-ar putea afecta celelalte aspecte ale vietii dumneavoastra (mai ales acum!).
 • Fiti mai atenti la ce are copilul dumneavoastra nevoie, la talentele lui, la ceea ce-i place. Chiar si asa, cu un corp slabit de boala, va poate spune ce are nevoie si ce-i place. S-ar putea sa va ceara un anume aliment, de exemplu, poate corpul lui are nevoie de componentele acelui aliment. Ajutati-l sa faca ceea ce-i place, sau il face sa se bucure, chiar daca asta e doar muzica lui preferata. Daca aceasta il face sa se simta mai bine (chiar temporar), va avea mai multa energie sa-si ajute corpul in procesul de vindecare. Ati auzit de resultatele cercetarii Dr. Masaru

  Emoto? El a fotografiat cristale de apa dupa ce au fost expuse la diferite cuvinte sau la mai multe feluri de muzica. Rezultatele arata clar influenta acestora asupra apei, si iar corpul uman contine o cantitate impresionanta de apa. Iata un video cu exemple: http://www.youtube.com/watch?v=tAvzsjcBtx8

 • Eu cred cu adevarat ca focalizarea pe ganduri pozitive poate ajuta la vindecare. Va amintiti exercitiul de la inceput? Imaginati-va cat mai des ca aveti un copil sanatos, si ca va bucurati impreuna de aceasta viata… Emotiile positive sunt o cale de accesa “modelul” corpului sanatos, si a ajuta procesul de vindecare. Fiti atent la cum reactionati si cum va comportati cand aveti aceste ganduri, si la efectele asupra dumneavoastra si asupra celorlalti. Aveti rabdare, orice process natural de vindecare cere timp. Credeti ca ceva bun va rezulta din toate acestea, chiar daca nu vedeti inca resultatele.
 • Aratati-va aprecierea fata de cei din jur si fata de dumneavoastra insiva, pentru tot ceea ce faceti… chiar daca vi se pare ca nu e destul.

 • Ansel Adams a spus: “In intelepciunea pe care am castigat-o de-a lungul timpului,  am descoperit ca fiecare experienta este o forma de explorare.” Viata e ca o calatorie. Fiti recunoscatori pentru ceea ce invatati din experientele dumneavoastra; uneori, in mod ironic, cele mai dificile experiente ne sunt cei mai puternici “profesori”!

   

 • Gabriela Casineanu, ACC, ORSC
  ThoughtsDesigner.com
  Photography.ThoughtsDesigner.com

  Advertisements

  About Gabriela Casineanu

  Building a better world by tapping into introvert power. I'm a Thoughts Designer, Trailblazer and Artist, with a background in Engineering, IT, Quality Assurance, Business and Coaching. Yep, seems a lot ... but I came a full circle. :-) I enjoyed every phase I've been through, especially my last years when the pieces of my puzzle start coming together! http://GabrielaCasineanu.com
  This entry was posted in Beliefs, cancer, life and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

  Hey, wait, you weren't gonna leave without commenting, were you?

  Fill in your details below or click an icon to log in:

  WordPress.com Logo

  You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

  Google+ photo

  You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

  Twitter picture

  You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

  Facebook photo

  You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

  w

  Connecting to %s